Vasárnap a kereskedelemben

Ezúttal a kereskedelemben dolgozók vasárnapi munkavégzésével és pótlék jogosultságával kapcsolatban szeretnénk segítséget nyújtani.

A munkavállalót fő szabályként heti kettő pihenőnap illeti meg, amely általánosságban szombat és vasárnap.
A hét minden napján nyitva tartó kereskedelmi tevékenységet folytató munkáltatónál ellenben a pihenőnapokat egyenlőtlenül is be lehet osztani, nem csak szombat-vasárnapra. Arra azonban figyelni kell, hogy a munkavállaló számára hat munkanapot követően egy nap pihenőnapot beosszanak, s havonta egy pihenőnapnak vasárnapra kell esnie. Tehát jogszerűen egy adott hétvégén akár egymás után szombaton és vasárnap is foglalkoztatható a munkavállaló.

A törvény rögzíti, hogy mely tevékenységet végző munkáltatóknál lehet vasárnapra rendes munkaidőt beosztani:
Többek között

 • a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál,
 • és a törvény által újonnan bevezetett megfogalmazás alapján a kereskedelmi tevékenységet folytató munkáltatónál foglalkoztatott munkavállalók számára is,

ellenben vasárnapi pótlék csak ez utóbbi munkáltatóknál foglalkoztatottaknak jár.

Ez felvet néhány kérdést, mert pl. a „plázás” üzleteket a rendeltetése folytán vasárnap is működő munkáltató kategóriába is és a kereskedelmi tevékenységet folytató munkáltató kategóriába is besorolhatjuk. Míg a plázán kívülieket csak a kereskedelmi tevékenységet folytató kategóriába.

Ez alapján akkor a „plázásoknak” nem jár vasárnapi pótlék? Hiszen részükre el lehet rendelni a vasárnapi rendes munkaidőben történő munkavégzést, mint rendeltetése folytán e napon is üzemelő foglalkoztatónál. Vagy jár a pótlék mint a kereskedelmi tevékenységet folytató munkáltatónál foglalkoztatottaknak?
Az uralkodó jogértelmezés szerint azoknak a munkavállalóknak, akiknek több jogcímen is be lehet osztani vasárnapi rendes munkavégzést, azt a jogcímet kell figyelembe venni, amely alapján pótlék jár. Tehát jelenleg a „plázás” és a nem „plázás” üzletekben dolgozó munkavállalók is jogosultak vasárnapi bérpótlékra.

A várható törvénymódosítás ezt is pontosítani szándékozik, hogy csak azoknak jár majd pótlék vasárnapra, akiknek kizárólag csak pótlékra jogosító, egy jogcímen lehet elrendelni vasárnapi munkavégzést. Így felmerül a kérdés, hogy  pl. a „plázás” üzletekben dolgozóknak  a változtatást követően jár-e majd?

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Megjelenítve 2 hozzászólás

  • Kedves Béla!

   Mint rendeltetése folytán vasárnap is működő munkáltatónál foglalkoztatottaknak, a trafikokban dolgozó munkavállalók részére vasárnapra rendes munkavégzés elrendelhető.
   E jogcím alapján történő vasárnapi munkavégzés elrendelése esetén pedig a munkavállaló vasárnapi pótlékra nem jogosult.

   Üdv,
   Kovács Krisztina

   Hozzászólás
Vissza az oldal tetejére