Változtak a transzferár szabályok

Könyvelés, Bérszámfejtés, HR AdminisztrációA nyár végéhez közeledve érdemes áttekintenünk, hogy milyen változások történtek az adótörvények háza táján. Ezúttal a szokásos piaci árral kapcsolatos módosítások kerülnek terítékre, mely változások 2013. június 21-én léptek életbe.

Sokunk örömére az egyik változás a kötelezettek körét érinti. A korábban érvényben lévő szabályozás szerint, nem kellett transzferár dokumentációt készíteni azoknak a kapcsolt vállalkozásoknak, akiknek a szerződés érvénybelépésétől, az adóév utolsó napjáig a teljesítések értéke nem érte el a nettó 50 millió forintot.

A júniusban életbe lépő rendelet enyhít ezen a szabályozáson, ugyanis az 50 millió forintos értékhatárt ezentúl adóévekre lebontva kell vizsgálni. Nem kell tehát kigyűjteni és összeszámolni a teljesítések értékét évenként egy mérleg fordulónapon túlnyúló szerződés esetében.

Új adminisztrációs teher jelentkezik az adózók számára a költségátterheléseket illetően. Ha több kapcsolt fél felé kell számlázni, és a költségeket allokálni kell, dokumentációval alá kell támasztani, hogy a megosztási módszert a szokásos piaci ár elvének megfelelően végezték-e el.

Pontosításra került a külföldi pénznemben meghatározott szerződések forintosított értéke is. Az új jogszabály előírja, hogy a könyvviteli elszámolások során alkalmazott árfolyamot kell alapul venni az átszámításnál, devizás könyvvezetés esetén az adóév utolsó napján érvényes, a Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyamát kell használni.

Lényeges változást tartalmaz a módosító rendelet az alacsony hozzáadott értékű, csoporton belüli szolgáltatások nyilvántartására vonatkozóan is. Az eddigi szabályozás a 3 és 7% közötti tartományt fogadta el piaci haszonkulcsnak, a mostani jogszabály ezt 3 és 10% közötti tartományra bővítette. A jogszabály eddig példálózó jelleggel felsorolta, hogy mi minősül alacsony hozzáadott értékű csoporton belüli szolgáltatásnak, most új melléklet került beillesztésre, amely tételesen felsorolja ezeket a szolgáltatásokat. A rendelet kibővítette a transzferár dokumentáció elkészítéséhez felhasználható forrásokat, az új elem az összehasonlítható vállalkozásokra vonatkozó összes nyilvános, az adóhivatal számára elérhető adat.

Ezeket a szabályokat akár már a 2012-es adóévre vonatkozó dokumentációk elkészítésénél is lehet alkalmazni. Az esetek többségében azonban az új szabályok már csak a 2013-as évre vonatkozóan alkalmazhatóak, miután a vállalkozások többségének május 31-ig el kellett készítenie a 2012-es transzferár nyilvántartást.

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Nincs hozzászólás

Vissza az oldal tetejére