Változó osztalékfizetési és elszámolási szabályok

iStock_000016478170XSmallA számviteli törvény 2016. évi változása több témakört is jelentősen érintett, ezek között a tulajdonosokat talán leginkább foglalkoztató osztalék kérdését is, melynek szabályai az alábbi pontokon módosultak.

2015. júliusától az osztalék összegének megállapítása, azaz a kifizethető osztalék maximális összege nem haladhatja meg az előző évi adózott eredménnyel kiegészített eredménytartalék összegét, ha a két elem közül valamelyik negatív, akkor azzal csökkenteni szükséges a másik összegét. Figyelembe vehető továbbá a számításnál az a kapott (járó) osztalék összeg is abban az esetben is, ha az az üzleti év beszámolójában még nem szerepel, de a mérlegkészítés időpontjáig elszámolásra került.

További feltétel, hogy a kifizetés következtében a társaság lekötött tartalékkal és pozitív értékelési tartalékkal csökkentett saját tőke összege az osztalék fizetés után sem csökkenhet a jegyzett tőke összege alá.

A könyvekben történő elszámolás 2016.januárjától módosult a korábbi előírásokhoz képest, eszerint az osztalékból származó kötelezettséget akkor kell a nyilvántartásokban szerepeltetni, amikor arról a tulajdonosok döntöttek attól függetlenül, hogy mely időszak éves beszámolója alapján hozták meg a döntésüket.

Ezzel együtt a megjelenítés módját is érintette a változás, hiszen 2016-tól nincsen mérleg szerinti eredmény kategória a beszámolóban, így az eredmény az üzleti év zárásakor adózott eredményként kerül kimutatásra, majd a következő évben átsorolásra kerül az eredménytartalékba. Az osztalék megállapításakor tehát az eredménytartalék fog csökkenni, amikor kötelezettségként előírásra kerül a fizetendő összeg.

Osztalékelőleg fizetésére továbbra is van mód, hasonló számítási szabályok mellett, egy 6 hónapnál nem régebbi éves beszámoló vagy közbenső mérleg alapján. Ez esetben az osztalékelőleg összegét a követelések között kell kimutatni és a végleges osztalék jóváhagyását követően kerülhet összevezetésre az osztalékból származó kötelezettséggel.

Osztalék és osztalékelőleg fizetése esetén továbbra is szem előtt kell tartani azt, hogy a kifizetés nem veszélyeztetheti a társaság fizetőképességét.

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Nincs hozzászólás

Vissza az oldal tetejére