Újra 3 millió forint lesz a korlátolt felelősségű társaságok törzstőkéje

Könyvelés, Bérszámfejtés, HR AdminisztrációEzúttal a korlátolt felelősségű társaságok törzstőkéjével kapcsolatos új szabályozásra szeretnénk felhívni a figyelmet. Bár a szabály csak 2014-ben lép életbe, fontos megismerkednünk vele, hiszen komoly anyagi terhet róhat egy társaságra, vagy akár a társaság folytatásával kapcsolatos döntésünk alapja is lehet.

2013. február 11-én elfogadta a Kormány a 2013. évi V. törvényt, az új Polgári Törvénykönyvet, amely magába foglalja a gazdasági társaságokra vonatkozó szabályokat is. A törvény 2014. március 15-én lép életbe, és várhatóan egy nem szakember számára is könnyen érthető lesz.

A korlátolt felelősségű társaságok vonatkozásában lényeges új szabály, hogy a jogalkotó visszaállítja a kötelezően előírt törzstőkét 500.000 Ft-ról 3.000.000 Ft-ra, hogy ezzel védje a hitelezői érdekeket, és visszatartsa azokat a tagokat a kft, alapítástól, akik nem képesek elegendő indulótőkét biztosítani a működéshez. A törzstőke pénzbeli vagyoni hozzájárulással, és nem pénzbeli vagyoni hozzájárulással továbbra is egyaránt teljesíthető. Amennyiben a társasági szerződés ezt tartalmazza, az új szabályozás lehetővé teszi a tagoknak a törzstőke feltöltését a társaság nyereségéből is. Mindaddig azonban, amíg nem teremtette még meg a társaság a nyereségéből a törzsbetét összegét, nem fizethető ki osztalék a tagoknak, valamint személyesen is helyt kell állniuk a társaság tartozásáért.

Maga a törvény nem szabályozza azt a kérdést, hogy hogyan kell a már működő társaságoknak törzstőke-emelést végrehajtani, de a közelmúltban jelent meg a Polgári Törvénykönyv hatálybalépésével összefüggő átmenti és felhatalmazó rendelkezéseket tartalmazó törvényjavaslat, amely szerint a tőkeemelést az első társasági változás bejelentésekor, de legkésőbb 2016. március 15-ig kellene rendezni. A tervezet szerint, ha a változásbejegyezési kérelemben ezen kívül más módosítást nem szerepeltetünk, akkor sem illeték, sem közzétételi költségtérítési kötelezettség nem terheli a társaságokat. Kiemeljük azonban, hogy a törvényjavaslatot még nem fogadta el az Országgyűlés.

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Nincs hozzászólás

Vissza az oldal tetejére