Újabb feltöltési kötelezettséggel kell számolnunk 2012-ben – Az innovációs járulékot is fel kell töltenünk az adóév utolsó hónapjában

Októberben fogadták el a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapról szóló törvény változását. Nagyon fontos, hogy felfigyeljünk és ismerjük a törvény részleteit, mert már az idei évet érintően is adódik teendőnk. A szabályozás ugyanis bevezeti az innovációs járulékfizetésre kötelezettek számára a feltöltési kötelezettséget.

Ahogy ezt már a társasági adó és az iparűzési adó esetében megszokhattuk, a befizetett előlegeket az adóévi várható fizetendő járulék összegére ki kell egészíteni, majd a keletkezett különbözetet az adóév utolsó hónapjának 20. napjáig be kell vallani. Nem elég azonban a bevallást benyújtani, ebben a nehéz gazdasági helyzetben a fizetendő összegre forrást is kell biztosítani. Ha ugyanis elmulasztjuk az éves adókötelezettség legalább 90 százalékára történő feltöltését, mulasztási bírságra számíthatunk. A mulasztási bírság összege az éves adókötelezettség és a befizetni elmulasztott adó-előleg különbözetének 20 százalékáig terjedhet.

Változni fog a járulékalap meghatározás is. A törvény ugyanis rendezi, hogy a helyi iparűzési adóalap megállapításához hasonlóan az innovációs járulékalap szempontjából se kelljen a külföldi adóalap-rész tekintetében adóterhet viselni. Az új szabályozás szerint a helyi iparűzési adó általános szabályai alapján megállapított adóalapot, csökkenteni lehet a helyi adókról szóló törvény szerint kimutatott, külföldön létesített telephelyre jutó iparűzési adóalap-rész összegével. Vigyázat, ezen adóalap megállapítás viszont csak a 2013-as adóévre alkalmazható elsőként.

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Nincs hozzászólás

Vissza az oldal tetejére