Új adóalap növelő tétel a jövedelem-minimum számításban

Könyvelés, Bérszámfejtés, HR AdminisztrációA tagi kölcsönök elszámolása bizonyára sokak számára okozott már fejtörést, számos számviteli, adózási kérdést felvetve. Nincs jó hírünk, 2013. január 1-jétől már a jövedelem-minimum számításkor is figyelembe kell vennünk ezeket a tételeket. Az alábbiakban bemutatjuk az idei évtől hatályba lépett szabály részleteit.

Az új rendelkezés szerint a jövedelem-(nyereség) minimum meghatározása során az összes bevételt növeli a taggal szemben fennálló kötelezettség napi átlagos állományának a megelőző adóév utolsó napján a taggal szemben fennállt kötelezettséget meghaladó rész 50 százaléka.

Fontos, hogy kizárólag a magánszeméllyel fennálló kötelezettség esik a növelő tételek közé. Tehát, amennyiben egy társaságnak egy másik társaság a tulajdonosa, és ettől a gazdasági társaságtól van tulajdonosi kölcsöne, azt nem kell figyelembe venni.

A fentieken kívül tudnunk kell, hogy nem számít növelő tételnek az áruszállításból és a szolgáltatásból származó kötelezettség, valamint a ki nem fizetett osztalék sem.

Látszólag az adóalap növelő tétel megállapítása könnyűnek tűnhet. Hibásan végezzük el azonban a számításunkat, ha az adott évek tagi kölcsön záró állományának különbözetét vesszük alapul. Abban az esetben, ha mindkét év végén a tagi kölcsön egyenlege nulla lesz, első látásra úgy tűnhet számunkra, hogy nem keletkezik növekmény. Ha alaposabban szemügyre vesszük a szabályt, láthatjuk, hogy a napi átlagos állományt kell figyelembe venni, amelynek az évközi mozgások miatt lesz értéke, és ennek az 50 százalékát kell beszámítani a nyereségminimum alapjába.

Nézzünk erre egy példát:

A vállalkozásnak 2012. december 31-én nem volt magánszeméllyel szemben fennálló tulajdonosi kölcsöne. 2013. február 15.-én 25.000.000 Ft kölcsönt nyújtott a magánszemély tulajdonos a vállalkozásnak, amelyet 2013. június 20.-án vissza is fizetett.

Hiába nincs tagi kölcsönből eredő kötelezettség egyik évben sem, növelő tétellel ebben az esetben is számolni kell. A fenti példában szereplő 25.000.000 Ft-os tagi kölcsön napi átlagos állománya ugyanis 125 nappal számolva 8.561.644 Ft lesz, melynek felét kell adóalap növelő tételként figyelembe venni.

A fenti példa is jól szemlélteti, érdemes fontolóra venni, hogy mikor kerüljön visszafizetésre a vállalkozás tagi kölcsöne. Ha nem sietünk a visszafizetéssel év végén és megvárjuk a következő év elejét, az adóteher szempontjából kedvezőbb helyzetbe kerülhetünk. Míg ugyanis az év végi kötelezettséget teljes mértékben figyelembe vesszük, addig a következő év napi átlagos állománya már elhanyagolható lesz.

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Nincs hozzászólás

Vissza az oldal tetejére