Szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulási kedvezmények a munkahelyvédelmi akcióterv tükrében

Nemrégiben újabb törvényt fogadtak el, amelynek célja, hogy segítsék a munkahelyek megőrzését, az új munkahelyek teremtését, és azon munkavállalók elhelyezkedését, akik munkaerő-piaci szempontból hátrányosabb helyzetből indulnak a munkahely keresés rögös útjának. Nézzük át, hogy kik azok a csoportok, akik munkaviszonyos foglalkoztatása után a munkáltató kedvezményt tud igénybe venni!

Milyen kedvezmény alkalmazható a 25 év alatti munkavállalók foglalkoztatása esetén?

Esetükben a 27 százalékos szociális hozzájárulási adó helyett 14,5 százalékos mértékkel kell számolni a bruttó munkabért, de legfeljebb havonta munkavállalóként 100 ezer forint után, az e fölötti munkabér a normál 27 százalékos kulccsal fog adózni. A kedvezmény addig jár, amíg a munkavállaló életkori feltételei teljesülnek.
Még nagyobb kedvezmény jár a pályakezdő 25 év alatti munkavállalók esetében, ahol a kedvezmény a foglalkoztatás első két évében a bruttó munkabér, de legfeljebb havi 100 ezer forint 27 százaléka. Tehát ebben az esetben a munkaadó 100 ezer forintos munkabér alatt teljes mentességet élvez a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól. Pályakezdő munkavállaló esetében a szakképzési hozzájárulásból is jár kedvezmény, ami további 1,5 százalék kedvezmény jelent az alkalmazását követő két évben.
Pályakezdő munkavállalónak minősül az, aki legfeljebb 180 nap biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonnyal rendelkezik, így nem kell figyelembe venni az egyszerűsített foglalkoztatás vagy az iskolaszövetkezetben végzett munka időtartamát.

Az 55 év feletti munkavállaló foglalkozatása esetén alkalmazható kedvezmény

Az 55 év feletti korosztályba tartozó munkavállalók esetén – hasonlóan a 25 év alatti munkavállalók kedvezményével – a bruttó munkabér után 14,5 százalékos kedvezményt lehet igénybe venni, de legfeljebb havonta munkavállalónként 100 ezer forint után. Esetükben a szakképzési hozzájárulás nem csökkenthető, a munkabérük után a 1,5 százalékot meg kell fizetni. 

Nem szakképzett munkavállaló alkalmazása esetén igénybe vehető kedvezmény

Azon munkavállalók esetén, akik a FEOR-08 9. főcsoportjába tartoznak – pl. takarító, portás, parkolóőr, konyhai kisegítő stb. – szintén vehető igénybe szociális hozzájárulási adókedvezmény, melynek mértéke a havi bruttó munkabér 14,5 százaléka, de legfeljebb havonta munkavállalónként 100 ezer forint 14,5 százaléka. A szakképzési hozzájárulásból utánuk sincs lehetőség kedvezmény igénybevételére.
A kedvezményt mind addig lehet érvényesíteni, amíg a munkavállalót ebben a munkakörben foglalkoztatják.
Abban az esetben viszont, ha a munkavállalót az adó-megállapítási időszak egészében nem vagy nem kizárólag ebben a munkakörben foglalkoztatták, erre az időszakra kedvezmény nem vehető igénybe.

Tartósan álláskeresők alkalmazása esetén igénybe vehető kedvezmények

Tartós álláskeresők után korlátozott ideig, három évig vehetők igénybe a kedvezmények. Az első két évben a bruttó munkabér 27 százaléka érvényesíthető, de legfeljebb 100 ezer forint 27 százaléka. Ezekben az években szakképzési hozzájárulási kedvezmény is érvényesíthető a bruttó munkabér után, de legfeljebb havonta munkavállalónként 100 ezer forintig. A harmadik évben 12,5 százalék szociális hozzájárulási adó fizetendő, ami azt jelenti, hogy 14,5 százalék kedvezményt lehet igénybe venni a munkabér után, de legfeljebb havonta munkavállalónként 100 ezer forintig.
Tartósan álláskereső az a személy, akit a foglalkoztatását megelőző 9 hónapon belül legalább 6 hónapig álláskeresőként tartotta nyilván a munkaügyi központ.
A kedvezmény érvényesítéshez az állami foglalkoztatási szerv igazolása szükséges.

Kisgyermekes munkavállalók utáni kedvezmény

Szintén határozott idejű kedvezmény vehető igénybe azon munkavállalók után, akiket gyermekgondozási díj folyósítást követően, illetve  a gyermekgondozási segély és a gyermeknevelési támogatás mellett vagy azt követően foglalkoztatnak. A kedvezmény az első két évben a teljes mentesség a munkabér, de legfeljebb havonta 100 ezer forint 27 százaléka. Erre az időszakra szakképzési hozzájárulási kedvezményt is igénybe lehet venni a munkabér, legfeljebb 100 ezer forint után. A harmadik évben a kedvezmény mértéke 14,5 százalék, vagyis a fizetendő szociális hozzájárulási adó 12,5 százalék 100 ezer forintig. Erre az időszakra szakképzési hozzájárulási kedvezményt már nem lehet érvényesíteni.
A kedvezményt az anyasági ellátások folyósításának megszűnését követő hónaptól számított 45. hónap végéig, de legfeljebb 3 évig lehet érvényesíteni.
Ebben az esetben is rendelkezni kell a kedvezmény igénybe vételéhez az ellátást folyósító szerv igazolásával.

Amennyiben egy munkavállaló után a munkáltató több kedvezményt is alkalmazhatna, mert pl. egy 25 év alatti munkavállalót alkalmaz szakképzettséget nem igénylő munkakörben, akkor a kedvezmények közötti választás a kifizetőt illeti meg, de nem alkalmazhat egyszerre több jogcímen kedvezményt.

Érdemes tehát a vállalkozásoknak számolni, hogy mennyi kedvezményt érvényesíthetnek egyes munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetben lévő munkavállaló alkalmazásával.

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Megjelenítve 4 hozzászólás

 1. Azt szeretném tisztázni,hogy az 55 év felettiek szoc.hó kedvezménye ,milyen munkakörben lévőkre vonatkozik.Ugyan is van aki azt mondja,hogy csak a szakképzettséget nem igénylő munkakörben,van akinek az a véleménye,hogy minden munkakörben lehet igénybe venni.Mert szerintem ez akkor azt jelentené,hogy pl..egy olyan nyugdijas után aki szakképzettséget igénylő munkakörben dolgozik akkor is igénybevehető a kedvezmény.Szeretném ,ha megírná a veleményét.Előre is köszönöm.

  Hozzászólás
  • Kedves Adrienne!

   55 év felett munkakörtől függetlenül mindenkinek jár a kedvezmény. Így tehát a 27 százalékos szociális hozzájárulási adó helyett 14,5 százalékos mértékű szociális hozzájárulás adót kell fizetni a bruttó munkabér után ha a munkavállaló betöltötte a 55. életévét, figyelembe véve a 100 ezer forintos bruttó bér korlátot, ami felett már 27 százalék lesz a szociális hozzájárulási adó.

   Üdvözlettel,
   Bodnár Andrea

   Hozzászólás
 2. Szerintem az 55 év feletti szoc.ho kedvezmény nem jár a rendes nyugdíjas munkavállalók után. Ez ugyan nem derül ki konkrétan a törvény szövegéből, csak az első mondatból lehet
  talán erre következtetni ” a munkaerő-piac szempontjából hátrányosabb …….
  Szeretném, ha megírná véleményét. Köszönöm……

  Hozzászólás
  • Kedves Emma!

   A 462/B § alapján az 55. év feletti foglalkoztatott munkavállaló után érvényesíthető a szociális hozzájárulási kedvezmény, mivel a törvény nem tartalmaz kivételt, nem veszi ki a nyugdíjas foglalkoztatottakat a kedvezmény köréből, ezért a kedvezmény nyugdíjas foglalkoztatása esetén ugyan úgy igénybe vehető.

   Üdvözlettel,
   Bodnár Andrea

   Hozzászólás
Vissza az oldal tetejére