Sport, kultúra adómentesen

iStock_000015505973XSmall2013. január 1-től lépett hatályba az Szja tv. azon módosítása, amely lehetőséget biztosít a kifizetőnek, hogy adómentesen juttasson sporteseményre vagy kulturális szolgáltatás igénybevételére belépőjegyet, bérlete.  

Miután manapság a kifizető, munkáltató által adható adómentes juttatások annyira szűk körűek, érdemes áttekinteni a fenti szabály részleteit, és megragadni az alkalmat, hogy munkavállalóink mindennapi erőfeszítéseit akár ezzel (is) honoráljuk.

Ezzel a lehetőséggel élve a kifizető adómentesen adhat sporteseményre vagy kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegyet, bérletet adott adóévben legfeljebb 50 ezer forint értékben. Mindezt nem pénzben adott juttatásként teheti meg, ami azt jelenti, hogy az adómentes juttatás akár utalvány formájában is biztosítható. Természetesen kizárólag az az utalvány minősül nem pénzben adott juttatásnak, amelynél egyértelműen megállapítható, hogy az mely termékre, szolgáltatásra, vagy milyen termék- vagy szolgáltatáskörben használható fel.
Ha a munkáltató biztosra akar menni, akkor választhatja az Erzsébet – utalvány család új tagját, a Szabadidő Erzsébet-utalványt, amely a fenti kritériumoknak megfelel és az idei évtől már forgalomba is került.
Bár az utalványon feltüntetésre került, hogy sporteseményre és kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegy, bérlet vásárlására alkalmas, mégis érdemes kivesézni, hogy ez milyen kulturális szolgáltatásokat takar, nehogy munkavállalónk az általunk adott utalvánnyal feleslegesen menjen el az Állatkertbe.
A törvény ad némi támpontot, ugyanis felsorolja, hogy milyen kulturális szolgáltatások sorolhatók ide:

  • muzeális intézmény és művészeti létesítmény (kiállítóhely) kiállítása,
  • színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadás,
  • közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatás

A muzeális intézmény és művészeti létesítmény kiállítása egyértelműen beazonosítható, érdemes ugyanakkor megemlítenünk, hogy sajnos az előzőekben említett állatkerti szolgáltatást nem foglalja magába. Szintén nem használhatjuk fel utalványunkat egy-egy mozifilm megtekintésekor, ugyanis a mozik által történő filmvetítés nem tekinthető közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatásnak.

Ahogy arról a bevezetőben szó esett, a kultúra mellett a sportesemények látogatása is történhet adómentesen. A helyi, országos, vagy akár nemzetközi szintű sportesemények látogatására szóló belépőjegy, bérlet juttatásával a munkáltató hozzájárulhat a munkavállalók tartalmas szórakozásához, pihenéséhez. Mindezek mellett olyan életre szóló élménnyel is gazdagodhat, amelyet például csak egy győztes vízilabda mérkőzés tud nyújtani.

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Nincs hozzászólás

Vissza az oldal tetejére