Olcsóbb lesz a javítás: Visszajár a személygépkocsi karbantartás áfájának a fele

Könyvelés, Bérszámfejtés, TanácsadásAz Áfa törvény év elején életbe lépett módosítása, – mely enyhített a személygépkocsi üzemeltetésével, fenntartásával kapcsolatos szolgáltatások áfa-levonási tilalmán – számos kérdést vetett fel az adózók körében.
Szerencsére az adóhatóság napokban megjelent állásfoglalásának sikerült ezeket a bizonytalanságokat eloszlatni.

Az bizonyára mindenki számára ismert, hogy év elejétől megteremtődött annak a lehetősége, hogy a javítási szolgáltatásokat terhelő áfára csak 50 %-os levonási korlátozás vonatkozzon az eddigi 100 %-os tiltás helyett. Fontos kérdésként merült fel azonban ezzel kapcsolatban, hogy az 50 %-os levonási jog gyakorlásához szükséges –e vizsgálni, hogy az adóalany az adott személygépkocsit milyen célból használja. Sőt, az is bizonytalanságot okozott, hogy az adóalanynak kell –e bizonyítani a személygépkocsi üzleti célú felhasználását és annak mértékét.
Az adóhatóság iránymutatása alapján a jövőre nézve egyértelművé válik, hogy az adóalanynak kizárólag azt kell vizsgálnia, hogy az adott személygépkocsi szolgálja –e az adóalany adólevonásra jogosító gazdasági tevékenységét vagy sem. Amennyiben igen, az üzleti célú használat mértékét nem szükséges külön út- vagy egyéb nyilvántartással alátámasztani, hanem – függetlenül a gazdasági és magánhasználat tényleges arányától – megilleti az 50 %-os adólevonási jog.
Ezzel gyakorlatilag leegyszerűsödött a helyzet, – hasonlóan a távbeszélő-szolgáltatást, a mobiltelefon-szolgáltatást, stb. terhelő előzetesen felszámított adójának 30 %-os levonási korlátozásához,- hiszen az üzleti és magáncélú használat konkrét vizsgálata nélkül, a korláton felüli levonási jog az adóalanyt megilleti.

Szeretnénk azonban hangsúlyozni, hogy annak bizonyítására továbbra is szükség van, hogy a vállalkozás az adott személygépkocsit az adólevonásra jogosító tevékenysége érdekében használja, függetlenül annak mértékétől.

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Nincs hozzászólás

Vissza az oldal tetejére