„Nyár van és semmi baj…” – de csak, ha az idegenforgalmi adó beszedésre kerül!

Könyvelés, Bérszámfejtés, HR AdminisztrációIdegenforgalmi adó terheli azt a magánszemélyt, aki nem állandó lakosként az adott önkormányzat területén legalább egy éjszakát eltölt. Ez az éjszakánként párszáz forintos tétel mindenki számára jól ismert, a szállástól kapott számlában megjelenő tétel, amivel a szállás költségeinken túl Magyarországon rendszerint számolnunk is kell. Azt azonban sokan elfelejtik, hogy ezt adott esetben akkor is meg kell fizetnünk, amikor egy kedves ismerősnél, barátnál töltünk el pár napot vendégségben.

Habár az üdülő tulajdonosát, illetve bérlőjét és ezek hozzátartozóját természetesen mentesíti a jogszabály az idegenforgalmi adó alól, ez nem terjed ki a vendégeikre. Így, ha például a nyaralómban vendégül látom a barátaimat, akkor azoktól, akik a 18. életévüket már betöltötték az önkormányzat által meghatározott mértékű idegenforgalmi adót vagyok köteles beszedni.

Sajnos az sem mentesít ezen kötelezettségem alól, hogy ha a nyaralómat bérmentve biztosítom a kedves ismerősöknek / barátoknak, ugyanis a törvény kimondja, hogy a szálláshely vagy bármely más ingatlan ingyenesen történő átengedése esetén a szálláshellyel, ingatlannal rendelkezni jogosult is köteles az idegenforgalmi adót beszedni. Amennyiben ezt elmulasztottuk, sajnálatos módon mi magunk -, mint az adóbeszedésére kötelezett – leszünk kötelesek befizetni, rendezni az idegenforgalmi adó összegét.

Ez tehát nem pusztán „városi legenda”, mert egy-egy frekventált üdülő-településen, egy szép nyári éjszakán, akár számon is kérhetik rajtunk az idegenforgalmi adó beszedését az adott önkormányzat adóellenőrei.

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Nincs hozzászólás

Vissza az oldal tetejére