Nem lesz fordított adózás a sertéságazatban

Ahogy erről egy korábbi bejegyzésünkben beszámoltunk (Az áfa csalások visszaszorítására vezetnék be a fordított adózást) a parlament tavaly év végi döntése alapján 2013. április 1-től bevezetésre került volna a fordított adózás az élősertés és a hasított félsertés, valamint az egyes takarmányfélék kereskedelméhez kapcsolódóan. Bár a sertéstartók erősen tiltakoztak a döntés ellen, Magyarország benyújtotta az intézkedés bevezetéséhez szükséges kérelmét az Európai Bizottsághoz.

2013. március 19.-én érkezett válasz az Európai Bizottságtól a magyar kérelemre, amely a fordított adózás bevezetését elutasította. Ezzel összefüggésben az Országgyűlés elfogadta  azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében a sertés- és takarmányszektorra vonatkozó fordított áfa szabályok mégsem lépnek hatályba 2013. április 1-jén. Az erről szóló módosítás a Magyar Közlöny 54. számában olvasható.

Úgy tűnik tehát, hogy az ágazat fellélegezhet, amely folyamatos áfa visszaigénylőként még a takarmányfélék fordított adózása esetén is likviditási nehézségtől tartott.
Ez a döntés azonban az államkasszából 10-15 milliárd forintos bevételkiesést eredeményezhet. A jogalkotó ugyanis a fordított adózás bevezetésétől a feketegazdaság visszaszorítása mellett több áfa bevételt remélt.

Nem jó hír, hiszen az idei év adóbevételei nem a vártnak megfelelően alakulnak. Elég ha csak a pénzügyi tranzakciós illetékre gondolunk, amelyből februárban mindössze 13 milliárdos bevétel keletkezett a várt időarányos 27 milliárddal szemben. Mindezek mellett erősen kétséges az is, hogy a pénztárgépek állami adóhatósággal történő összeköttetésétől remélt 95 milliárdos bevétel tud –e teljesülni.

Az összeköttetés követelményeiről az alábbi blogunkban olvashat:
Mit érdemes tudni az online adatkapcsolatra képes pénztárgépek bevezetéséről?

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Nincs hozzászólás

Vissza az oldal tetejére