Mire figyeljünk, ha üzleti ajándékot adunk 2012-ben

Napjainkban is elengedhetetlen a személyes kapcsolatok ápolása az ügyfelek megtartása érdekében, ehhez pedig fontos lehet, hogy kellő figyelmet fordítsunk az üzleti partnerek megajándékozására is. Nem ritka az sem, amikor egy jövőbeli üzleti partnerünket akarjuk megajándékozni a megkötendő üzlet reményében.

Tekintsük át elsőnek, hogy mikor minősülhet egy ajándék üzleti ajándéknak. Nagyon fontos, hogy csak azok számolhatók el üzleti ajándéknak, amik a juttató tevékenységével összefüggésben vannak, ezek lehetnek üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti kapcsolat keretében adott ajándékok. Tartalmaz azonban a törvény egy külön felsorolást arra vonatkozóan, hogy mit nem adhatunk üzleti ajándéknak. Ilyen az értékpapír, értékpapírra vonatkozó jog, gyöngy, drágakő, nemesfém és az ezekből készült termékek. Ha egy aranylánccal szeretnénk meglepni az üzleti partnerünket, akkor azt sajnos nem számolhatjuk el üzleti ajándék címén, amennyiben viszont utalvány ajándékozásában gondolkodunk, azt kell figyelembe venni, hogy csak olyan utalvány felel meg a törvényi feltételeknek, amin szerepel, hogy milyen termékre vagy szolgáltatásra váltható be. A korlátozás nélküli utalvány nem minősülhet üzleti ajándéknak.

Milyen adóterhekkel kell számolnunk?

Az üzleti ajándékok adózása 2012-től alaposan megváltozott az előző évek szabályaihoz képest. 2011-ben nem kellett személyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást fizetni az üzleti ajándékok után, ha társasági adóalanyok voltunk.  Nem lehetett azonban figyelembe venni a társasági adó számításakor a vállalkozás érdekében felmerült költségként, tehát meg kellett vele a társasági adóalapunkat emelni. Ez azt jelenti, hogy egy nyereséges vállalkozás esetében az adóteher 10 (500 millió forint felett 19) százalék volt, míg veszteséges vállalkozások esetében ennyivel kevesebb lett az elhatárolható veszteség.
Azoknak az adóalanyoknak, akik pedig nem voltak alanyai a társasági adónak, speciális szabályok szerint kellett adókötelezettségüket teljesíteni.
2012-től az adóztatás módszere tulajdonképpen a 2009. évi régi szabályozással mutat hasonlóságot, bizonyos eltérésekkel. A lényeges különbség a régi szabályhoz képest, hogy idéntől az üzleti ajándékoknak már nem lesz adómentesen elszámolható része. 2009-ig ugyanis adómentes volt a vállalkozás statisztikai létszámával számított 5000 forint/fő az üzleti ajándékra fordított összegből.

Az egyedi érték korlátozásának megszűntetése mellett a legjelentősebb, de egyben kedvezőtlen változás a kapcsolódó közterhek emelkedése. A megváltozott jogszabályok alapján már nem kell megnövelni az üzleti ajándékok értékével a társasági adó alapját, és  „egyes meghatározott juttatásként” nevesíti a személyi jövedelemadó törvény, amit 16%-os mértékű személyi jövedelemadó (SZJA) és 27%-os mértékű egészségügyi hozzájárulás (EHO) terhel, mégpedig a juttatás értékének 1,19 szerese után. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az üzleti ajándék minden egyes forintja után 51,17% közterhet kell fizetnie a vállalkozásoknak.

Fontos változás még, hogy 2011-ig a jogszabály egy egyedi felső értékhatárt is meghatározott és csak a minimálbér 25 százalékáig lehetett üzleti ajándékot adni. Ez a korlátozás elég tiszavirág életű volt, hiszen egy évi alkalmazás után meg is szűnt. A jövőben így az általános adózási alapelveket kell figyelnünk egy-egy ajándék juttatásakor.

Az Önök vállalatánál milyen típusú üzleti ajándék a jellemző? A 2012-től érvényes jogszabály esetleg változtatott ezek gyakoriságán vagy értékén?

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Nincs hozzászólás

Vissza az oldal tetejére