Mégis lesz reklámadó?

Könyvelés, Bérszámfejtés, HR AdminisztrációA reklámadó bevezetésének felvetése óta nagy érdeklődés övezi a témát, főként a szektorban működő vállalkozások körében. A javaslat szerint várhatóan a kereskedelmi televíziókat és a jelentősebb médiahatóságokat érinti majd az új adónem, az eddig megfogalmazott elképzelések azonban változhatnak, az adóalanyi kör akár bővülhet is. Legalábbis az elmúlt napokban megjelent hírek erre engednek következtetni, új elemként merült fel az adónem kiterjesztése a sajtótermék kiadójára, illetve a szabadtéri reklámhordozókra is.

Kizárva annak lehetőségét, hogy külföldről nyújtott szolgáltatás esetén az adó elkerülhető legyen, a jelenlegi terv rögzíti, hogy azok a médiatartalom-szolgáltatók is adóalanyokká válnak, akik nem számítanak Magyarországon letelepedettnek, ha műsoridejük legalább felében magyar nyelvű tartalmat adnak.

A most napvilágot látott elképzelés már felkészült arra a lehetőségre is, hogy az adott vállalkozás a szétdarabolásával érné el, hogy reklámbevétele alacsonyabb sávba kerüljön. Az adót ugyanis már a kapcsolt médiavállalkozásoknak is meg kellene fizetni, ami azt jelenti, hogy az adót olyan arányban fizetnék, amilyen arányban a saját adóköteles nettó árbevételük az összes nettó árbevételhez viszonyul.

Több napilap beszámolt róla a hét folyamán, hogy a javaslatból nem derül ki egyértelműen, mit tekinthetünk adóalapnak. Egyes helyeken ugyanis az adó alapként a reklám közzétételéből származó adóévi nettó árbevételt említ a javaslat, míg az értelmező rendelkezések között már csak nettó árbevétel szerepel. E tekintetben tehát mindenképp számítani kell pontosításra.

Az adó mértékét illetően viszont az eredeti anyaghoz képest nincs változás a legújabb információk szerint, maradnának a progresszív árbevétel határokhoz kötődő adókulcsok:

-          1 milliárdos árbevétel alatt nem kell adót fizetni,

-          1 – 5 milliárd forint között 1 százalékot,

-          5 – 10 milliárd között 10 százalékos,

-          10 milliárd forintos árbevétel fölött pedig 20 százalékos lenne az adókulcs.

Amennyiben sikerül az egyeztetéseket lezárni, és az Országgyűlés meghosszabbított ülésszakán elfogadja, a törvény akár július 1-től hatályba is léphet.

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Nincs hozzászólás

Vissza az oldal tetejére