Készpénzfizetés korlátozása – 1,5 millió forint a maximum

2013. január 1-jén lép hatályba az Adózás rendjéről szóló törvény módosítása, amely korlátozza a vállalkozások közötti készpénzfizetést.
Az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslat szerint az adóköteles tevékenységet folytató, pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó, ha egy másik szintén pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózónak készpénzben ellenértéket fizet, azt legfeljebb 1,5 millió forint összegben teheti meg. Ezt az összeghatárt szerződésenként és havonta kell vizsgálni.

Természetesen a jogalkotó gondolt arra, hogy megakadályozza a jogszabály kijátszását azzal, hogy egy szerződés alapján teljesített készpénzszolgáltatásnak kell tekinteni az egyes szerződéseket abban az esetben, ha kétséget kizáróan megállapítható, hogy a felek azért kötöttek több szerződést, hogy elkerüljék a korlátot.

Ha valaki megszegi a készpénzfizetés korlátozásával kapcsolatos előírást, borsos összegű büntetésre számíthat, ugyanis minden 1,5 millió forint fölötti készpénzben kifizetett összeg után 20 %-os mulasztási bírságot kell fizetni.

Az eredeti javaslat még 5 millió forintban maximálta volna a készpénzfizetést. Az összeghatár 1,5 millió forintra történő leszállítása azonban hatékonyabban szolgálhatja a fekete- és szürkegazdaság elleni küzdelmet. Mindezek mellett nyilvánvalóan az sem lesz a törvényalkotó ellenére, ha a készpénzforgalom visszaszorításával emelkedik a tranzakciós illeték adóalapja és az abból származó bevétel.

A fentiekre tekintettel mindenképpen érdemes áttekintenünk szerződéskötési és fizetési szokásainkat. Melyik partnerünkkel milyen megállapodásunk van, kell – e rajta változtatnunk a bírság elkerülése érdekében?
Az bizonyos, hogy a jövőben rá leszünk kényszerítve, hogy megbízzunk partnerünkben. Egy nagyobb összegű megbízás elvégzésekor nem tudjuk készpénzben elkérni az ellenértéket, bizakodva várhatjuk, majd csak utalni fog.

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Nincs hozzászólás

Vissza az oldal tetejére