Kedvezően változhat a szakképzési hozzájárulásról szóló törvény

Változhat jövőre a szakképzési hozzájárulásról szóló törvény. A napokban benyújtott törvényjavaslat újra lehetővé tenné a társaságok számára, hogy gyakorlati képzés vállalása esetén a saját munkavállalók képzésére fordított költségeik egy részét elszámolhassák.
A javaslat azonban a figyelembe vehető csökkentő tételt jóval kisebb mértékben engedi, mint az előző években és szigorú feltételhez köti. Nézzük meg a törvényjavaslat részleteit, elfogadása esetén számos vállalkozásnak érdemes lehet élni a lehetőséggel!

Mint azt tudjuk, a jelenleg hatályban lévő törvény nem engedi meg, hogy együttműködési megállapodás, illetve tanulószerződés alapján folytatott gyakorlati képzés együttesen figyelembe vehető legyen a hozzájárulási kötelezettség elszámolásánál, illetve a kötelezettséget csökkentő tételek együttesen is alkalmazásra kerülhessenek. Erre azonban a benyújtott törvényjavaslat lehetőséget adna. Mindezek mellett újra teljesíthető lenne a szakképzési hozzájárulás a saját munkavállalók számára szervezett képzési költségek meghatározott részével.
Mielőtt mindenki megörülne ennek a módosító javaslatnak, tudni kell, hogy a saját munkavállalók képzési költségei azon kötelezettek esetében lennének elszámolhatóak, akik havonta legalább 45 fő tanulószerződéses tanuló gyakorlati képzését végzik. Az elszámolhatóság aránya is lényegesen csökken, hiszen az nem haladhatja meg a bruttó kötelezettség 16,5 %-át.

A szakképzési hozzájárulás alapja és mértéke nem változik, azt továbbra is az egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékalapja után számítjuk, 1,5 %-os mértékkel.
Módosulhat azonban ennek a bevallási rendje és határideje. Eddig ugyanis az adózóknak a szakképzési hozzájárulás bevallási kötelezettségnek egy külön e célra rendszeresített nyomtatványon kellett eleget tenni, míg a jövőben ezt várhatóan a havi adó- és járulékbevallás részeként kell majd teljesíteni.
A benyújtott törvényjavaslat alapján az éves szakképzési hozzájárulási kötelezettség bevallására sem érünk rá a tárgyévet követő év február 12. napjáig, azt január 12.-ig el kell küldenünk.

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Nincs hozzászólás

Vissza az oldal tetejére