Jövőre csökkenhet a lakás bérleti díja után fizetendő adó

iStock_000016478170XSmallElmondhatjuk, hogy egy magánszemély által történő ingatlan bérbeadás örök slágertéma. A bejelentési kötelezettség teljesítése, az adó megállapítása, bevallása még most is sok kérdést felvet. A kapcsolódó jogszabályok áttekintése, követése igazi kihívás elé állíthatja az egyébként adózásban nem túl jártas bérbeadókat.

Az alábbi írásunkban egy újabb lehetséges módosításról szeretnénk beszámolni, amely a törvényjavaslat elfogadás után 2015. január 1-jén lépne hatályba. Mielőtt bárki kétségbe esne, szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a változás a lakás bérbeadókat akár kedvezően is érintheti.

Bizonyára sokak számára ismert, hogy a bérbeadás önálló tevékenységnek minősül, és a hozzá kapcsolódó jövedelem kétféle módszerrel állapítható meg. Ha az egyszerűbb megoldásra törekszünk, akkor a 10 százalékos költséghányad alkalmazását célszerű választani. Természetesen, ha adózásról beszélünk, legkevésbé az egyszerűség jut az eszünkbe. Az adóalanyok többsége ugyanis, amennyiben a jogszabályi keretek lehetővé teszik, minél kevesebb adót igyekszik fizetni. Mindez azt jelenti, ha a bérbeadáshoz kapcsolódóan több bizonylattal alátámasztott költség merül fel, célszerű lehet a tételes költségelszámolás választása.

A tételes költségelszámolás kapcsán nagyon fontos előírás, hogy csak olyan költséget lehet figyelembe venni, amely a bevételszerző tevékenység érdekében merült fel. További kérdés azonban, hogy milyen költségek számolhatóak el. Jellemzően előforduló költség az ingatlan fenntartásával, rendeltetésszerű használatával kapcsolatos rezsiköltség. Figyelni kell viszont arra, ha a közüzemi számlák már a bérlő nevére szólnak, akkor a bérlő által a szolgáltatónak fizetett díj nem lesz a bérbeadó bevétele, így az költségként sem számolható el. Amennyiben a fentiekben említett módosító javaslat elfogadásra kerül, jövőre a lakást bérbeadó magánszemély a bérbeadásból származó bevételéből levonhatja az általa bérbevett lakás ugyanazon évben igazoltan megfizetett bérleti díját. Ennek feltétele, hogy a bérbeadás és a bérbevétel időtartama meghaladja a 90 napot, a bérbe vett lakással összefüggésben a magánszemély más tevékenységéből származó bevételével szemben költséget nem számol el, vagy az igazoltan megfizetett bérleti díjat számára még részben sem térítették meg.

Természetesen ezt a szabályt nem tekinthetjük teljes mértékben újkeletűnek. Ez a lehetőség 2012-től adott, csak azzal a feltétellel vehető azonban igénybe, ha a bérbe adott saját és az ezzel szemben elszámolt bérelt ingatlan eltérő településen található.

A múlt hét folyamán benyújtott törvényjavaslat elősegítheti azt, hogy a jövőben azokat a bérlőket se érintse hátrányosan a szabályozás, akiknek a bérbevett és bérbeadott lakása ugyanazon a településen van. Kedvező változást eredményezhet ez főleg olyan budapesti családoknál, akik hiteltörlesztő részleteik növekedése miatt kiadva lakásukat, kisebb lakást bérelve elköltöztek, hogy a befolyó bérleti díjból akár hitelüket, akár egyéb kiadásukat rendezni tudják.

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Nincs hozzászólás

Vissza az oldal tetejére