Itt a tanévkezdés, hamarosan újra becsöngetnek!

Közeleg a tanévkezdés, amely manapság már nemcsak a diákok rémálma, hanem a szülőké is. Elég, ha csak a beiskolázás költségeire gondolunk.
Komoly fejtörést okoz ugyanis a családoknak, hogyan teremtsék elő az iskolakezdéshez szükséges súlyos tízezreket. Bár a tankönyvek ára idén nem sokat változott, azonban ez sovány vigasz azoknak a szülőknek, akik elsős kisgyermekük tankönyvcsomagjáért több mint húszezer forintot fizetnek majd. Az iskolatáskáról, a füzetcsomagról, az írószerekről, a torna ruházatról és az egyéb felszerelésekről nem is beszélve.
Szerencsésnek érezheti magát az a munkavállaló, akit munkaadója ebben az időszakban iskolakezdési támogatással tud segíteni. Nem árt azonban, ha mindkét fél tisztában van az iskolakezdési támogatás kapcsolódó szabályozásával. Nézzük a részleteket!

Nagyon fontos kérdés, hogy ki jogosult iskolakezdési támogatásra. Tulajdonképpen az a munkavállaló kaphat támogatást, aki családi pótlékra jogosult szülő, vagy a vele egy háztartásban élő házastársa. További feltétel, hogy a munkavállaló gyermeke általános iskolában vagy középiskolában kezdje meg a tanévet. Egy gyermek után tehát mindkét szülő részesülhet támogatásban.

Nem elhanyagolható kérdés a támogatás összege és az adóteher sem. Ahhoz, hogy béren kívüli juttatásként kedvezményesen adózzon, 30,94 % közteherrel, maximum 27.900 Ft-ot adhat a munkáltató. Ha a kedvezményezett béren kívüli juttatás meghaladja ezt az összeget, akkor 51,17 százalékos adóteher merül fel.

Az igénybevételének időszaka 2012-ben az iskolakezdést megelőző, valamint az azt követő 60 napos periódus. Jövőre kedvező irányba változik a szabályozás, a támogatás az iskolakezdést megelőző 60. naptól év végéig bezárólag felhasználható lesz.

Nem árt tudni, hogy mire költhetjük a juttatást. A törvény szerint tankönyv, taneszköz, ruházat vásárlására. Ebbe a körbe tehát beletartoznak többek között az iskolakönyvek, füzetek, írószerek, rajz felszerelések és bármi, ami a gyermek öltözködéséhez szükséges.

Mielőtt elindulna iskolatáskát vásárolni a munkavállaló, tudnia kell, hogy mindezt vagy utalvánnyal teheti meg vagy a munkáltató nevére szóló számlával. Jövőre viszont a számlával történő elszámolás megszűnik, ez a juttatás csak utalvány formájában vagy elektronikus fizetési kártyával adható. Sajnos így fennáll a lehetősége, hogy azok a szülők, akik az iskolától veszik meg a könyveket, rosszabbul járhatnak, ha az iskola nem tudja az utalványokat elfogadni.

Az iskolakezdési támogatásra való jogosultságot természetesen igazolni kell. Ez azt jelenti, hogy a szükséges feltételek fennállásáról a munkavállalónak nyilatkoznia kell. Amennyiben ez nem történik meg, a munkáltató nem alkalmazhatja a kedvezőbb adózási feltételeket, így nagyobb közteherrel kell számolnia.

Nos, ha már mindent tudunk az iskolakezdési támogatásról és olyan szerencsések vagyunk, hogy munkavállalóként kaptunk is, akkor indulhatunk vásárolni! Nehogy a mi gyermekünknek ne legyen Pókemberes tolltartója.

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Nincs hozzászólás

Vissza az oldal tetejére