Így adózik az ötös lottó nyertese

Nemrég elvitték minden idők második legnagyobb lottó nyereményét. A szerencsés nyertes ötmilliárd forintnak örülhet. Nyeremény híján bennem, mint adózási szakemberben, az merült fel, hogy milyen adózási teendői lesznek még a nyertesnek.

A szerencsejáték szervezéséről szóló törvényben számsorsjátéknak nevezett, a köznapi életben a lottó, utáni nyeremény személyi jövedelemadó tekintetében külön adózó jövedelem. A nyeremény címén kapott bevétel egésze jövedelemnek minősül, az adó mértéke pedig 16%. Ezen kívül egyéb adófizetési kötelezettség nem merül fel a nyereménnyel kapcsolatban.

Még mielőtt megijedne az esetleges nyertes, megnyugtathatom, hogy nyereménye a fenti személyi jövedelemadó összegének levonásával kerül kifizetés. A Szerencsejáték Zrt. ugyanis ilyen esetben kifizetőnek minősül a törvény betűje szerint. A magánszemélyeknek kiosztandó teljes pénzbeli nyereményösszegből az adót egy tételben kell a Szerencsejáték Zrt-nek levonnia, és befizetnie. Tehát a nyertes nettó összeget kap, éppen ezért már maga a Szerencsejáték Zrt. is nettó értéken teszi közzé a mindenkori lottó nyeremény összegét.

Sőt a magánszemélynek személyi jövedelemadó bevallásában sem kell bevallania az ötös lottó játékból származó nyereményét. Joggal merül fel a kérdés, hogy akkor hol jelenik meg ezen jövedelme?

A Szerencsejáték Zrt. vallja be az adóhatóságnak a „nyereményadót”, így a NAV, ha nem is a személyi jövedelemadó bevalláson keresztül, de a kifizetőn keresztül értesül a magánszemély új jövedelméről. Ha a szerencsés nyertes is szeretne valamilyen igazolást frissen szerzett jövedelméről, akkor kérésére, a ténylegesen kifizetett nettó nyeremény összegéről (2 millió forintot meghaladó pénzösszeg esetén) a Szerencsejáték Zrt. annak jogcímét és forintértékét tanúsító igazolást ad ki a számára.

Egy szónak is száz a vége, az ötmilliárd forintos nyeremény nettó, vagyis már adózott összeget takar, így a szerencsés nyertesnek az adózás miatt nem kell, hogy fájjon a feje, teljes nyereményét bármire elköltheti.

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Nincs hozzászólás

Vissza az oldal tetejére