Hamarosan itt a feltöltési kötelezettség

Előző írásunkban bemutattuk azokat a közelgő határidőket, amelyek az új adónemek választásához és egyéb változások bejelentéséhez kapcsolódnak az év végéig. Mindezek mellett nem szabad megfeledkeznünk a december 20-án esedékes adófizetési és adóelőleg-feltöltési kötelezettségünkről sem. Az alábbi összefoglalásunkkal erre kívánjuk felhívni a figyelmet, illetve igyekszünk segítséget nyújtani a határidők könnyebb betartásához.

Társasági adó, iparűzési adó

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szabályozza a társasági adó feltöltési kötelezettségét. Ennek alapján azok a kettős könyvvitelt vezető társasági adóalanyok (belföldi illetőségű adózók és külföldi vállalkozók) kötelezettek a társasági adóelőleg kiegészítésére, akiknek az adóévet megelőző adóévben az éves szinten számított árbevétele meghaladta a 100 millió forintot.

A társasági adó feltöltés tulajdonképpen azt jelenti, hogy meg kell becsülni az adóév várható bevételeit, költségeit és ráfordításait. Ennek alapján meg kell állapítanunk a várható adókötelezettséget, majd kiszámítjuk a befizetett adóelőlegekkel csökkentett összeget, amelyet be kell fizetnünk adóelőleg-feltöltési kötelezettségként.
Az idén már figyelemmel kell lennünk arra a változásra, hogy a korábbi adóévek elhatárolt vesztesége legfeljebb a felhasználása (az adózás előtti eredmény csökkentéseként történő elszámolása) nélkül számított adóévi társasági adóalap 50 százalékáig számolható el az adózás előtti eredmény csökkentéseként. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az adóalap 50 százaléka mindenképp társasági adóalapot képez majd 2012-től. Ennek következményeként a december 20-ai társasági adó feltöltési kötelezettség meghatározásakor már magasabb lehet a feltöltés összege.
Ha társasági adóalanyként feltöltésre kötelezettek vagyunk, akkor ennek megfizetésén túl bevallási kötelezettségünket is teljesítenünk kell. Erre szintén december 20-ig van időnk, amelyet a 1201-es bevalláson tudunk megtenni.

Az Adózás rendjéről szóló törvény szabályozza, hogy azoknak az adóalanyoknak, akik társasági adóelőleg feltöltésre kötelezettek a helyi iparűzési adóelőlegüket is ki kell egészíteniük a várható éves fizetendő adó összegére. A befizetési kötelezettség teljesítése mellett bevallást is kell benyújtani, az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon, december 20-ai határidővel.

Energiaellátókat terhelő adóelőleg kiegészítési kötelezettség

A távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló 2008. évi LXVII. törvény értelmében az adóalanyoknak az adóév utolsó hónapjának 20. napjáig be kell vallani és meg kell fizetni a várható jövedelemadó 90 százalékát. Ez a kötelezettség nem vonatkozik arra az adóalanyra, amelynek az adóévet megelőző adóévben az éves szinten számított árbevétele nem haladta meg az 50 millió forintot.

Egyszerűsített vállalkozási adó

Az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozó társaságoknak a tárgyévi adóelőlegét december 20-áig ki kell egészíteni az adóévi várható fizetendő adó összegére. Ennek megfelelően valamennyi EVA adóalanynak december 20-áig feltöltési kötelezettsége keletkezik, azonban azt bevallani nem kell, elegendő az összegét az éves adóbevallásban feltüntetni.

Innovációs járulék

Jelentős változás, és már az idei évben figyelnünk kell az új szabályt, amely az innovációs járulékfizetésre kötelezettek számára is bevezette a feltöltési kötelezettséget.
Ez azt jelenti, hogy a befizetett előlegeket az adóévi várható fizetendő járulék összegére ki kell egészíteni, majd a keletkezett különbözetet az adóév utolsó hónapjának 20. napjáig be kell vallani. Nem elég azonban a bevallást benyújtani, a fizetendő összegre forrást is kell biztosítani eddig az időpontig.

Mulasztási bírság

Ha a fentiekben részletezett feltöltési kötelezettségünknek a megadott határidőig nem teszünk eleget vagy azt rosszul kalkuláltuk, mulasztási bírsággal kell számolnunk. A mulasztási bírság 20 %-ig terjedhet, alapja a befizetett előleg és az adó 90 %-ának a különbözete lesz.
Miután a kiszabható bírság jelentős összegre is rúghat, nagyon fontos, hogy körültekintően végezzük el a számításokat, és időben teljesítsük pénzügyileg a feltöltési kötelezettségünket.

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Nincs hozzászólás

Vissza az oldal tetejére