Fontos határidő közeleg a kisadózó vállalkozásoknak!

Business people using a laptop togetherAzok a vállalkozások, amelyek adóterhelésük mérséklése érdekében a tételes kisadózás mellett döntöttek, jelentős adminisztrációs tehertől szabadultak meg. Bevallási és adatszolgáltatási kötelezettségükről azonban nem szabad megfeledkezniük. Az igaz, hogy a kisadózó vállalkozásnak a havonta fizetendő tételes adót nem kell bevallania, az adóalanyként megszerzett bevételéről azonban számot kell adnia az adóévet követő év február 25.-ig.

Miután a 2013. évre vonatkozó nyilatkozat benyújtásáig kevesebb, mint két hét van hátra, az alábbiakban összefoglaljuk a legfőbb tudnivalókat, hogy a kapcsolódó nyomtatvány kitöltése során ne érjen senkit meglepetés.

A bevallás kitöltése egyszerűnek tűnik, a főlapon egyetlen rovatban nyilatkozni kell a kisvállalkozás által a tárgyévben elért bevételről. Azt a bevételt kell itt szerepeltetni, amelyet a bevételi nyilvántartása alapján a kisadózó az adóévben szerzett meg.

Bizonyára mindenki számára ismert, hogy a kisadózó vállalkozásnak is az Áfa törvény szabályai szerint kell a termékértékesítéseiről, szolgáltatásnyújtásairól nyugtáit, számláit kiállítani, ez utóbbiakon feltüntetve a „Kisadózó” szövegrészt. Tulajdonképpen ezeket a bizonylatokat kell felvezetni a bevételi nyilvántartásba. Fontos tudni, hogy mindezeket a kiállítás adóévét követő 5. naptári év végéig meg kell őrizni.

A törvény rögzíti azokat a minimális kritériumokat, amelyeknek a bevételi nyilvántartásnak meg kell felelnie. Az időrendiség, a folyamatosság mellett tartalmaznia kell a sorszámot, a bizonylat sorszámát, a bevétel összegét és a bevétel megszerzésének az időpontját. Ez utóbbi időpont vezetése már csak azért is rendkívül fontos, mert ez alapján dönthető el, hogy mely adóévhez kapcsolódik a bevétel. Bizonyára nem ritka az az eset, hogy a kisadózó vállalkozás elvégez egy szolgáltatást adott év decemberében, kiállítja erről a számlát, annak ellenértéke viszont csak a következő évben folyik be. Figyelnünk kell arra, hogy ezt az összeget csak az adóévet követő év bevallásában szerepeltessük.

Ennek főleg akkor van jelentősége, amikor az éves bevétel megközelíti a 6 millió forintot. Ekkor ugyanis már nem mindegy, hogyan alakul az adóévi bevétel. Ha ez az összeg meghaladja a 6 millió forintot, akkor ezen értékhatár fölötti rész után már 40 százalék adót kell fizetni a tételes adó mellett. Ezt a százalékos adót szintén ezen a nyomtatványon kell bevallani.

Az előzőekben ismertetett bevételi nyilatkozat mellett a kisadózó vállalkozásnak adatot is kell szolgáltatnia az olyan nem magánszemély partnereiről, akitől az adott évben megszerzett bevétele az 1 millió forintot meghaladta. Ezek az adatok kiindulópontok lehetnek az adóhatóság számára, hogy a későbbiek során egy adóhatósági ellenőrzési eljárás keretében érdemes –e megvizsgálnia a felek által kötött ügylet tartalmát, a munkaviszonytól való elhatárolást.

A nyomtatvány kitöltése nem bonyolult, figyeljünk azonban arra, hogy pontos adatokkal töltsük meg!

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Nincs hozzászólás

Vissza az oldal tetejére