Egy különleges statisztika Nőnap alkalmából

Az Eurostat publikált egy statisztikát a Nemzetközi Nőnap alkalmából a nők foglalkoztatásáról és arról, hogy hogyan tartják fent az egyensúlyt a munkájuk és a magánéletük között.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány érdekes statisztikát.

A női vezetők aránya – 2011-ben az EU tagállamokban minden harmadik vezető a nők közül kerül ki. Lettország vezet a női vezetők legmagasabb számával, 45%-kal, majd utána következik Magyarország (41%) és Franciaország (40%).  A legalacsonyabb arány Máltán (24%), Görögországban (23%) és Cipruson (15%) van.

A nők jó orvosok, különösen a Balti államokban – a legnagyobb arányban Észtországban és Lettországban (74%), Litvániában (70%) és Romániában (69%) tevékenykednek ezen a területen, legkevesebben pedig Luxemburgban (30% 2011-ben), Belgiumban (36%), valamint Olaszországban és Máltán (37%).

A nők dominálnak az oktatás területén is, különösen az általános iskolákban – úgy tűnik, minden tagállamban szignifikánsan több női tanár dolgozik az általános iskolákban, mint férfi. Például Szlovéniában, a Cseh Köztársaságban, Olaszországban és Litvániában 96% – 97% közé tehető a női tanárok aránya. A középfokú oktatásban már valamivel kevesebben, de még mindig a nők vannak többségben a férfi oktatókhoz képest. Azonban a EU tagállamok felsőoktatásában a férfiak dominálnak a tanári karon belül.

Majdnem minden harmadik 25 és 54 év közötti dolgozó a részmunkaidős foglalkoztatást preferálja a munka és a magánéletének összeegyeztetése érdekében.

A rugalmas munkaidő leginkább az északi tagállamokban jellemző – a munkaidő és a magánélet összeegyeztetésének céljából a nők a rugalmas munkaidő beosztás különböző formáit gyakorolják, ez függ a személyes prioritásoktól, a nemzeti jogszabályoktól és a cégpolitikáktól.

Boldog Nőnapot kívánunk!

 

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Nincs hozzászólás

Vissza az oldal tetejére