Devizaárfolyam változás hatásainak enyhítése

A devizaárfolyam változás kedvezőtlen hatásainak enyhítését célozza többek között a számviteli törvény 2013. január 1-jén hatályba lépő módosítása.
Ennek alapján a jövőben lehetőség lesz a beruházás jellegű devizahitelek mellett a devizában fennálló forgóeszközhitelek árfolyamveszteségének elhatárolására is.
A vállalkozás ugyanis dönthet arról, hogy az átértékelésből származó, árfolyamnyereséggel nem ellentételezett árfolyamveszteséget halasztott ráfordításként, az aktív időbeli elhatárolások között mutatja ki.
Természetesen a forgóeszközök és rövid lejáratú kötelezettségek esetén is fennáll a céltartalék képzési kötelezettség, illetve a céltartaléknak megfelelő összegű eredménytartalék elkülönítése lekötött tartalékként.
Jó tudni, hogy a devizában fennálló forgóeszközhitelek árfolyamveszteségének elhatárolására már a 2012. évben induló üzleti évről készített beszámolóban lesz lehetőség.

Szintén az árfolyamváltozások hatásait hivatott enyhíteni a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény módosítása. Előfordulhat ugyanis, hogy a számviteli törvény szerinti beszámoló mérlegének fordulónapján olyan jelentős árfolyamváltozások alakulhatnak ki, amelyek a devizában fennálló tételek év végi átértékelése miatt jelentős nem realizált veszteség keletkezik. Ennek kapcsán a vállalkozásnak tőkerendezési kötelezettsége merülhet fel. Annak érdekében, hogy a kedvezőtlen árfolyammozgás miatt elszenvedett átmeneti tőkevesztést ne kelljen visszapótolni, a számviteli beszámolóban kimutatott, külföldi pénzértékre szóló eszközök és kötelezettségek mérlegfordulónapi átértékeléséből adódóan elszámolt összevont árfolyamveszteség 2014. május 31-ig figyelmen kívül hagyható. Ez azt jelenti, hogy a saját tőke számítása során, a tőke megfelelőség vizsgálatánál nem kell figyelembe venni az árfolyamveszteséget.  Így azoknak a cégeknek, amelyek csak a kedvezőtlen árfolyammozgások miatt szenvednek el átmeneti tőkevesztést a 2011. és a 2012. üzleti évben, nem kell azt visszapótolniuk.

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Nincs hozzászólás

Vissza az oldal tetejére