Csökkennek az adminisztrációs terhek a házipénztárral kapcsolatban

2013. január 1-jén lép hatályba az Adózás rendjéről szóló törvény módosítása, amely korlátozza a vállalkozások közötti készpénzfizetést. Erről a szigorításról a Készpénzfizetés korlátozása – 1,5 millió forint a maximum című blogunkban már olvashatott.
A vállalkozások közötti készpénzfizetések szigorítása mellett kedvező változásról is be tudunk számolni, ami a készpénzállományt illeti.

Elfogadásra került ugyanis az a törvényjavaslat, amely 2012. december 1-jétől eltörli a napi készpénz záró állományának maximális értékére vonatkozó szabályokat.
Az a rendelkezés továbbra is fennáll, hogy a pénzkezelési szabályzatban rögzíteni kell többek között a napi készpénz záró állomány maximális értékét, viszont az arra vonatkozó korlátot már nem kell figyelni.
Az alábbiakban nézzük meg, mely szabályra nem kell figyelemmel lennünk ez év december 1-jétől:
Nem kell figyelnünk a továbbiakban tehát azt az előírást, amely megszabta, hogy a készpénz napi záró állományának naptári hónaponként számított napi átlaga nem haladhatja meg az előző üzleti év összes bevételének 10 %- át. Ha az előző üzleti év összes bevételének 10 %- a nem érte el az 500 ezer forintot, akkor az 500 ezer forintot. Az átlag számításánál az adott hónap naptári napjainak záró készpénz állományát kellett figyelembe venni.

Enyhültek tehát a készpénz állomány figyelésére vonatkozó rendelkezések, ez azonban nem jelenti azt, hogy a Számviteli törvény pénzkezeléssel kapcsolatos szabályairól megfeledkezhetünk. A pénzkezelési szabályzatot továbbra is el kell készítenünk, és az abban foglalt feltételeknek, szabályoknak meg kell felelnünk.

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Nincs hozzászólás

Vissza az oldal tetejére