Blog a SZÉP kártya lejárt összegeiről

RTEmagicC_team-by-computer.jpgAz alábbiakban pár gondolat erejéig szeretnénk Önökkel megosztani a NAV álláspontját a fel nem használt Széchenyi Pihenő Kártya (továbbiakban SZÉP kártya) juttatások sorsával kapcsolatban.

A SZÉP kártya juttatás bevezetése óta, a munkavállalók nagyobb csoportját első ízben érintően, a kártyakibocsátó intézmények a munkavállalók által fel nem használt összegeket kormányrendelet alapján kötelesek a munkáltatóknak visszafizetni.

Az elektronikus SZÉP kártya utalványokat előírás szerint a juttatás évét követő második év május 31-ig kellene a munkavállalóknak felhasználni. Előfordulhat azonban, hogy erre nem kerül sor, mert például a munkavállalók figyelmét elkerüli a lejárati határidő vagy csak azon egyszerű oknál fogva, hogy forintra pontosan nem tudják a magánszemélyek elkölteni a kártyán levő összeget, s így maradványérték keletkezik.

Jogszabály alapján, amely utalvány összegek nem kerültek felhasználásra eddig az időpontig, lejártnak minősülnek. A lejárt SZÉP kártya utalványok ellenértékét az intézményeknek vissza kell fizetniük a munkáltatók, illetve azok jogutódjai részére június 30-ig.

A SZÉP kártya juttatás összege után a munkáltatók már a juttatás hónapjának kötelezettségeként megfizették és bevallották a személyi jövedelemadót és a százalékos egészségügyi hozzájárulást, s ezt tették attól függetlenül, hogy a juttatás a munkavállalók által felhasználásra került-e vagy sem.

Felmerülhet a kérdés, hogy a visszautalt összegek után a munkáltató által korábban már megfizetett adók önellenőrzéssel visszaigényelhetőek-e vagy sem, amennyiben a juttatást a munkavállalók nem használták fel?

A SZÉP kártya kibocsátó intézmények a lejárt juttatások ellenértékét összességében fizetik vissza a munkáltatóknak és nem munkavállalónként elkülönítetten.

A visszatérített összegeket a munkáltatóknak rendkívüli bevételként kell elszámolni, s ezzel az összeggel nem csökkenthetik a béren kívüli juttatások adóalapját, továbbá a juttatás hónapjára vonatkozó 08-as bevallásra sem lehet önellenőrzést benyújtani.

Milyen kötelezettsége van a munkáltatónak, ha a visszautalt összeget újra SZÉP kártya juttatás formájában kívánja biztosítani a munkavállalóknak?

Ebben az esetben a juttatás értékére vonatkozóan az adott évi szabályok alapján meg kell fizetni a személyi jövedelemadót és a százalékos egészségügyi hozzájárulást.

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Megjelenítve 1 hozzászólás

Vissza az oldal tetejére