Alanyi adómentesség 6 millióig

Nemrég közzétett blogunkban megosztottuk ismereteinket az új kisadókról. Írásunkból kiderült, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adója azoknak a vállalkozásoknak kedvez, amelyeknek a bevétele alacsonyabb, mint 6 millió forint. A tételes kisadó ugyanis kiváltja majd a személyi jövedelemadót, a társasági adót, a kisadózók után fizetendő járulékokat és a szociális hozzájárulási adót is.
Sok evás vállalkozás teszi fel a kérdést, igen ám, de mi lesz az áfával?

Jó hír a számukra, – és azon vállalkozásoknak, akik a tételes kisadó választását fontolgatják-, hogy a 6 milliós bevételi határral összhangban az alanyi adómentes keret is emelésre került.
Nézzük meg, ki választhatja az alanyi adómentességet, és kinek éri meg egyáltalán ezt választani.
Fontos feltétel, hogy csak az jogosult alanyi adómentességet választani, aki belföldön gazdasági céllal letelepedett, vagy letelepedés hiányában lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye belföldön van.  További kritérium, hogy a bejelentést megelőző és a bejelentés adóévében a gazdasági tevékenysége után ésszerűen várható bevétele ne haladja meg a 6 millió forintot.
Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az elfogadott törvényjavaslat alapján ez a bevételi határ már a 2013. évre alkalmazható lesz, függetlenül attól, hogy a jelenlegi értékhatár csak 5 millió forint.
Az a vállalkozás, amelyik most kezdi a tevékenységét, bejelentkezéskor is választhatja az alanyi adómentességet. Érdemes erre figyelni, mert ha ekkor elmulasztja, legkorábban a bejelentkezést követő adóévre tudja csak választani. A választás bejelentését legkésőbb december 31-ig meg kell tenni.

A továbbiakban megvizsgáljuk, kinek lehet célszerű alanyi adómentességet választani.
Az alanyi adómentesség legnagyobb vonzereje, hogy az azt választó adóalany adófizetésre nem kötelezett, és emellett adóbevallási kötelezettség sem terheli. Ez természetesen azzal párosul, hogy adó levonására sem lesz jogosult.
Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek most kezdik tevékenységüket, vagy olyan szakaszban vannak, hogy nagyobb kiadásokat terveznek, érdemes fontolóra venni, megéri –e egyáltalán az alanyi adómentességet választani. A beszerzésekhez kapcsolódó előzetesen felszámított áfa ugyanis nem vonható le. Ha egy induló vállalkozás vevőköre még nem kiépített, értékesítési tevékenysége még nincs az elvárt, ideális szinten, viszont beruházásokat eszközöl, könnyen lehet, hogy alanyi adómentesség esetén elbukják a beszerzéseik áfáját. Azt javasoljuk a számukra, hogy mindenképp tervezzék meg előre a beszerzéseiket, a várható értékesítési volumenüket és ennek alapján döntsenek. Nyilvánvalóan mindenki szeretne minél kevesebbet foglalkozni az adókkal, de ha ezzel adómegtakarítást érhetnek el, megéri a tortúra.
Egy alanyi adómentesnek arról sem szabad elfeledkezni, hogy számla-, illetve nyugtaadási kötelezettségét teljesítenie kell. Az általa kibocsátott számlában áthárított adómérték nem szerepelhet, és a számlában utalni kell a mentességre, ami azt jelenti, hogy rá kell írnia, hogy alanyi adómentes.
Mindezek mellett ismernie kell azokat az eseteket, amikor az adóalany nem járhat el alanyi adómentes minőségében. A teljesség igénye nélkül ezek a következőek: használt tárgyi eszköz értékesítése, külföldön teljesített szolgáltatásnyújtás, új ingatlan vagy építési telek értékesítése, új közlekedési eszköz értékesítése a Közösség másik tagállamába.
Természetesen figyelni kell az alanyi adómentes keret túllépésre is. Ha az értékhatárt eléri, azt az adóhatósághoz 15 napon belül be kell jelenteni, és a megszűnést követő második adóév végéig az nem választható.

Amennyiben úgy döntünk, hogy alanyi adómentességet választunk az előnyei miatt, akkor sem dőlhetünk hátra, a mentesség feltételeire és a kapcsolódó szabályokra figyelnünk kell.

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Megjelenítve 2 hozzászólás

 1. Kedves Andrea,

  jelenleg EVA-s e.v. vagyok, de szeretném a KATA-t választani, alanyi adómentességgel együtt. Az idei bevételem úgy alakul(t), hogy bruttóban felette van a 6 milliós határnak, de nettóban 5 és 6 millió között.
  A NAV helyi ügyfélszolgálatán próbáltam felvilágosítást kérni, hogy ilyen esetben is lehetséges-e az alanyi adómentességet kérni, hiszen ha nem kéne ÁFA-t felszámítanom, akkor várhatóan teljesíteni tudnám a feltételeket. Az ügyintéző szerint ez nem lehetséges, mert EVA alanyként a bruttó összeg számít a bevételnek (mint az adó alapja), és így nem teljesül a feltétel. De bizonytalan volt a kérdésben, és próbált olyan megközelítést is adni, hogy mivel EVA alanyként nem tartozom az ÁFA tv. alá, ezért nincs úgymond “előéletem”, tehát előfordulhat, hogy mégis választhatom. Szóval okosabb nem lettem…
  Ön tudna biztos forrásból származó, pontosabb információt adni ebben a kérdésben?
  Előre is nagyon szépen köszönöm.

  Hozzászólás
  • Kedves Adrián!

   Az alanyi adómentesség bevételi értékhatárába kifejezetten az áfaalanyként teljesített, termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás ellenértéke vehető figyelembe. Ennek következtében EVA hatálya alá tartozó adóalany esetén új áfa adóalanyiság keletkezik. Ebben az esetben kizárólag azt kell megvizsgálni, hogy az ésszerűen várható termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás ellenértéke éves szinten göngyölítetten nem haladja meg a 6 millió forintos összeghatárt. Az EVA hatálya alá tartozó adóalanynak tehát nyilatkoznia kell, hogy a választás évére vonatkozóan az általa teljesített ügyleteknek az ellenértéke reális várakozás mellett a 6 millió forintot nem fogja meghaladni. Ez a választás kellően alátámasztott kell, hogy legyen. Ha tehát az eva alanyiság időszakában az Ön megszerzett bevétele nem, vagy csak kis mértékben haladta meg a 6 millió forintot, akkor a nyilatkozatot megteheti.

   Üdvözlettel,
   Bodnár Andrea

   Hozzászólás
Vissza az oldal tetejére