Akár egy társasági szerződés módosítással is kötelező lehet a törzstőke emelés

Könyvelés, Bérszámfejtés, HR AdminisztrációEzúttal a korlátolt felelősségű társaságok törzstőkéjével kapcsolatos új szabályozásra szeretnénk felhívni a figyelmet. Mivel a szabály napokon belül (2014. március 15-én) életbe lép, fontos megismerkednünk vele, hiszen komoly anyagi terhet róhat egy társaságra, vagy akár a társaság folytatásával kapcsolatos döntésünk alapja is lehet.

2013. február 11-én elfogadta a Kormány a 2013. évi V. törvényt, az új Polgári Törvénykönyvet, amely magába foglalja a gazdasági társaságokra vonatkozó szabályokat is. A korlátolt felelősségű társaságok vonatkozásában lényeges új szabály, hogy a jogalkotó visszaállítja a korábban kötelezően előírt törzstőkét 500.000 Ft-ról 3.000.000 Ft-ra, hogy ezzel védje a hitelezői érdekeket, és visszatartsa azokat a tagokat a korlátolt felelősségű társaság alapításától, akik nem képesek elegendő indulótőkét biztosítani a működésükhöz. A törzstőke pénzbeli vagyoni hozzájárulással, és nem pénzbeli vagyoni hozzájárulással egyaránt teljesíthető továbbra is. Az új szabályozás lehetővé teszi a tagoknak a törzstőke feltöltését a társaság nyereségéből is, amennyiben a társasági szerződés ezt tartalmazza. Mindaddig azonban, amíg nem teremtette még meg a társaság a nyereségéből a törzsbetét összegét, nem fizethető ki osztalék a tagoknak, valamint a még nem teljesített pénzbeli vagyoni hozzájárulásuk erejéig személyesen is helyt kell állniuk a társaság tartozásáért.

Maga az új Polgári Törvénykönyv nem szabályozza azt a kérdést, hogy hogyan kell a már működő társaságoknak törzstőke-emelést végrehajtani, azonban a Polgári Törvénykönyv hatálybalépésével összefüggő átmenti és felhatalmazó rendelkezéseket tartalmazó törvény ezt a kérdést rendezi, amely szerint a tőkeemelést az első társasági változás bejelentésekor, de legkésőbb 2016. március 15-ig kellene rendezni. Azaz amennyiben a létesítő okiratot 2014. március 15-ét követően bármilyen okból kifolyólag módosítani kell, akkor ezzel együtt a törzstőke felemelése is automatikusan kötelező érvényűvé válik.. Ha a változásbejegyezési kérelemben a törzstőke emelésen kívül más módosítást nem szerepeltetünk, akkor sem illeték, sem közzétételi költségtérítési kötelezettség nem terheli a társaságokat.

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Nincs hozzászólás

Vissza az oldal tetejére