Adóznunk kell a baráti összejövetelek után?

Könyvelés, Bérszámfejtés, HR adminisztrációVégre itt a nyár, végre itt a jó idő, pénteken munka után irány a barátokkal a nyaraló. De gondol valaki ilyenkor a kurtaxára, ismertebb nevén az idegenforgalmi adóra?

Nem árt, hiszen a helyi adókról szóló törvény feljogosítja a településeket, hogy az állandó bejelentett lakással nem rendelkező magánszemélyektől adót szedjenek, ha ott legalább egy vendégéjszakát eltöltenek. A helyi önkormányzat dönti el, hogy az idegenforgalmi adót bevezeti–e vagy sem. Mivel a beszedett adó után további állami támogatást kap a település, így természetesen érdekeltté válik a bevezetésben.

Kit mentesít a törvény az adófizetési kötelezettség alól?  Többek között a 18. életévét be nem töltött magánszemélyt; a fekvőbeteg ellátásban részesülő magánszemélyt; a közép- és felsőfokú oktatási intézménynél tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkezőt. Nem kell fizetni még a településen székhellyel, vagy telephellyel rendelkező, tevékenységet végző vállalkozónak, valamint a vállalkozó munkavállalójának sem a munkavégzés alatt. Rajtuk kívül mentességet élvez az üdülő tulajdonosa vagy bérlője, és annak hozzátartozója, illetve az egyház tulajdonában lévő épületben, telken vendégéjszakát – kizárólag az egyház hitéleti tevékenységében való részvétel céljából – eltöltő egyházi személy.

Ez azt jelenti, ha nem a fenti személyekkel töltjük el a szabadidőnket, hanem például ismerőssel, baráttal, távoli unokahúggal és ráadásul éjszakára is vendégül látjuk, bizony 15 napon belül kötelesek vagyunk az adó befizetésére. A vendégszeretetünk legalább napi 300 Ft-ba kerül személyenként, de vannak települések, ahol lényegesebben többet kell fizetnünk egy szívélyes vendégmarasztalásért, még akkor is, ha nyilvánvaló, hogy a szállás ingyenes volt.

 

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Nincs hozzászólás

Vissza az oldal tetejére