Adóemelések 2013. augusztus 1-től

Könyvelés, Bérszámfejtés, HR AdminisztrációBár az év ezen időszakában sokan a jól megérdemelt éves szabadságukat töltik, érdemes a törvényalkotást is figyelemmel kísérni, hiszen mostanság úgy tűnik, nem múlhat el nyár adóváltozások nélkül. A 2013. június 27.-én elfogadott törvényjavaslat újabb adóemeléseket hozott, ezek áttekintésében igyekszünk segítséget nyújtani.

Egyik nagyon fontos változás, hogy augusztus elsejétől a kamatjövedelmekre is bevezették a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást. Ez azt jelenti, hogy a 2013. augusztus 1-jétől megszerzett kamatjövedelmeket az eddigi 16 százalékos személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettség mellett már egészségügyi hozzájárulás is terheli.

Akinek volt rá lehetősége, célszerű volt realizálnia a kamatjövedelmet még júliusban, hiszen ezzel megtakaríthatta az egészségügyi hozzájárulást. Abban az esetben, ha a kamatjövedelem juttatását megalapozó időszak 2013. augusztus 1-je előtt kezdődött, és a jövedelem megszerzésének időpontja ezen időpontot követő időszakra esik, az egészségügyi hozzájárulás kizárólag a 2013. augusztus 1-jétől megszolgált kamatjövedelmet terheli. A kamatjövedelmet tehát arányosan fel kell osztani ezen két időszak között.

A távközlési adó-bevétel növelése érdekében a nem magánszemély előfizetők után augusztustól a hívásonkénti 2 Ft/megkezdett perc helyett már 3 Ft-os távközlési adót kell fizetni. Az adóemelés az elküldött üzenetek tekintetében ugyanígy változott. Az adó egy adott nem magánszemély előfizetőhöz kapcsolódó korlátja ezzel együtt megduplázódott, hiszen a 2.500 Ft-os havonkénti összegről 5.000 Ft-ra emelkedett.

A magánszemélyeket szintén érinti a díjemelés, főként a banki költségeiket illetően. Az elfogadott törvényjavaslat ugyanis a távközlési adó mellett a pénzügyi tranzakciós illetéket is megemelte 2013. augusztus 1-jétől.

Az illeték mértéke az alap 0,3 százaléka, fizetési műveletenként maximum 6 ezer forint. Készpénzfelvétel esetén pedig az illeték 0,3 százalékról 0,6 százalékra nőtt, amellett, hogy a hatezer forintos plafon eltörlésre került.

Miután az idei év tranzakciós illetékbevétele jelentősen elmaradt a várakozásoktól, így egyszeri pótlólagos befizetésről is döntöttek a törvényhozók. Ez azt jelenti, hogy a 2013. január-április hónapokra teljesített tranzakciós illetékbefizetések együttes összegének 208 százalékát kell még pótlólagosan teljesíteni. A bevallás beadására 2013. szeptember 20.-a a határidő, míg a pénzügyi teljesítésre négy hónap áll rendelkezésre az idei év szeptemberétől december 20.-áig.

Szintén a nyári adóváltozások eleme az e-útdíj iparűzési adóból történő levonhatósága. Ennek megfelelően levonható a székhely, illetve a telephely szerinti önkormányzathoz az adóévre fizetendő adóból a ráfordításként, költségként az adóévben elszámolt, az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő elektronikus útdíj 7,5 %-a.

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Nincs hozzászólás

Vissza az oldal tetejére