A NAV kapcsolattal rendelkező pénztárgépek típusai – Melyiket érdemes?

Könyvelés, Bérszámfejtés, HR AdminisztrációAz utóbbi időben rengeteg cikk, jóslat és tévhit kering az interneten az online adatkapcsolattal rendelkező pénztárgépeket illetően. Bár jelen pillanatban még nem létezik olyan forgalomba hozható pénztárgép, amely megfelelne a NAV kritériumainak, mi most a Synergon Retail Systems segítségével összegyűjtöttük a piacon várhatóan megtalálható, AEE egységgel felszerelt típusokat, valamint ezek előnyeit és hátrányait.

Alapvetően 3 kategóriáról beszélhetünk:

I. PC alapú prémium kategória

Ez a PC alapú csúcskategóriás gép, mely a megrendelő kívánságától függően szinte bármilyen technikai tartalommal és designnal kivitelezhető.

Ezekhez a pénztárgépekhez integrálhatóak a készletnyilvántartó vagy egyéb informatikai rendszerek, illetve összekapcsolhatóak a könyvelési rendszerrel is, így könnyen hozzáférhetünk a leltárt, pénztáregyenleget, az árbevételt vagy az ELÁBÉ változását érintő riportokhoz.

Lévén, hogy ezek a rendszerek kifejezetten ezekre a funkciókra lettek felépítve, biztosított a teljeskörű és hosszú távú működtetésük, valamint könnyedén megoldható a szervizelésük és alkatrész cseréjük.

II. PC alapú „középút”

Ebben az esetben szintén egy PC alapú megoldásról beszélhetünk, amikor egy különálló pénztárgépet és egy számítógépet kötnek össze egymással, tulajdonképpen ugyanazt a tudást eredményezve, mint az előző kategóriánál.

Ugyanakkor számos hátránnyal rendelkezik:

Mivel ezt az összeállítást így egyben kell engedélyeztetni, fontos szem előtt tartani, hogy igen nehéz biztosítani a sérthetetlenséget és minden egyes alkatrészcsere (pl. alaplapcsere a számítógépben) alkalmával újra kell engedélyeztetnünk pénztárgépünket, ami akár több héten át elhúzódó folyamat is lehet.

Mivel ez a megoldás nem kizárólagosan pénztárgép funkciók ellátására alkalmas, a párhuzamosan futó funkciók és az intenzív használat miatt kevésbé megbízható adatokat szolgáltat, adott esetben rövidebb az élettartamuk, nagyobb a szerviz igényük, így összességében akár magasabb is lehet az összköltségük, mint a prémium kategóriának.

III. A nem PC alapú megoldás

A legegyszerűbb szerkezet a nem PC alapú pénztárgép, amely csak egyszerűen nyugtaadásra szolgál, nem köthető össze sem a könyvelési programmal, sem egyéb rendszerekkel. Természetesen ez is tartalmaz AEE egységet, így a NAV-hoz történő adatszolgáltatási feltételnek megfelel, azonban az adminisztráció és a könyvelés továbbra is kizárólag papír alapon, manuálisan rögzített adatokra épül.

Reméljünk bejegyzésünkkel segítségére voltunk a beszerzési tervek körvonalazódását illetően. Amennyiben az online adatkapcsolatra képes pénztárgépek bevezetéséről, határidőkről, technikai feltételeiről tudna meg többet, olvassa el a „Mit érdemes tudni az online adatkapcsolatra képes pénztárgépek bevezetéséről?” című bejegyzésünket!

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Nincs hozzászólás

Vissza az oldal tetejére