A kiszervezés legfontosabb előnyei

Alapvetően a könnyebben körülhatárolható / leválasztható feladatokat érdemes kiszervezni egy-egy cég életében. A Business Process Outsourcing (BPO) egyik lényege, hogy az ügyfél valóban erős, hatékony és profi adminisztrációs hátteret tudva maga mögött, teljes figyelmével összpontosíthat a fő tevékenységére.

Melyek a legfontosabb előnyök outsourcing szolgáltatás igénybevétele esetén?

Tudás

A pénzügyi vagy HR adminisztráció szakma, mely sikeres ellátásához egyaránt szükséges a naprakész háttértudás biztosítása, a folyamatos rendelkezésre állás és a munkafolyamatok hatékony szervezése. Az outsourcing szolgáltatók komoly energiákat fektetnek munkatársaik állandó képzésére, igénybevételük esetén a szakmai tudásnak hatalmas bázisához juthat hozzá a megbízó is.

Szervezés

Két fontos aspektusát szükséges megkülönböztetni az outsourcing munkaszervezéshez kapcsolódó előnyeinek. Egyrészről a jó BPO szolgáltató igazítja saját folyamatait és javaslatot tesz ügyfelének a hatékonyság növelésre, így egy-egy terület kiszervezése nem csupán annak stabil és biztonságos ellátását jelenheti, hanem akár más területek kapcsolódó többletadminisztrációját is csökkentheti.  Másrészről például komoly fennakadást okozhat egy cég életében, ha például a számfejtési időszak kellős közepén esik ki a feladattal megbízott kolléga. Amennyiben ez egy outsourcing szolgáltató munkatársával történik meg, nem kell fennakadásra számítani, hiszen biztosított a helyettesítés és ezzel a folyamatos szolgáltatás. Hiszen az outsourcing szolgáltató nem csupán munkaerőt biztosít, hanem az adott feladat folyamatos ellátására szerződik.

Infrastruktúra

Számosköltségtől lehet megszabadulni, amennyiben a pénzügyi vagy HR adminisztrációt outsourcing szolgáltatóra bízza a cég. A belső munkaerőnek nem csupán az alapvető bérköltségei illananak el ilyenkor, hanem a terület ellátására jutó irodai rezsi költségek is. Mindezek mellett pedig az egyik legnagyobb tétellel, a könyvelési vagy bérszámfejtési szoftver beszerzésének és fenntartásának költségeivel sem kell többé kalkulálni.

Felelősség

Az outsourcing szolgáltató szerződésben rögzített feltételek mellett látja el feladatát, ezért is fontos megemlíteni, hogy a kiszervezett területtel kapcsolatos felelősség delegálása jelentős előnye az outsourcingnak. A szerződés rögzíti a feltételeket, így számon lehet kérni a szolgáltatót.

Adatvédelem

Minél nagyobb egy vállalat, annál lényegesebb, hogy megfelelő diszkrécióval legyenek kezelve bizonyos adatok, mint például a kollégák bérezése. Ez a kockázat is kiküszöbölhető, amennyiben házon kívül kezelik az információkat.

Költségek

Nem minden esetben számottevő a költségcsökkentés, azonban az árajánlatok mérlegelése során mindenképpen érdemes végiggondolni, hogy a házon belüli megoldás pontosan mennyibe is kerül a vállalat számára. Tehát: mennyibe kerül a bérszámfejtő / könyvelő (csapat) bére, a szoftver fenntartása és a mindehhez köthető rezsiköltség? Mindezeket figyelembe véve a hosszú távú költségcsökkenés már nem tűnik elérhetetlennek outsourcing szolgáltatóval való együttműködés során.

Olvasson utána, hogy mely outsourcing teljesítménymutatók (KPIs) működhetnek a leghatékonyabban!

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Nincs hozzászólás

Vissza az oldal tetejére