2016.08.01-től változtak az EKAER szabályok

iStock_000014791858XSmallA júniusban elfogadott egyes adótörvények módosítását tartalmazó törvénycsomag az EKAER kötelezettség tekintetében tartalmazott változásokat. A módosításokat az Adózás rendjéről szóló törvény tartalmazza, a legfontosabbakat az alábbiakban foglaljuk össze:1. Bírságalapot képez a változás alapján a bejelentett, de ténylegesen nem fuvarozott áru értéke. Így ha adott EKAER regisztrációhoz kapcsolódóan kevesebb mennyiségű áru szállítása történik és az eltérés a 10%-os tűréshatárt meghaladja, a nem szállított áru értékének 40 százalékáig mulasztási bírságot szabhat ki az adóhatóság.

2. A hatósági zár sértetlenségének biztosítása közvetlenül a fuvarozó felelősségi körébe tartozik a jövőben. Abban az esetben, ha nem tesz eleget kötelezettségének a fuvarozó és sérül a zár (nem elháríthatatlan külső okból kifolyólag) az adóhatóság mulasztási bírságot állapít meg.
A bírság minimálisan kiszabandó összege rögzített, a felső sávhatárig bezárólag az adóhatóság mérlegelési jogkörébe tartozik a megállapítása:

- Magánszemély esetén legalább 200.000 Ft és legfeljebb 500.000 Ft

- Nem magánszemély esetén legalább 500.000 Ft és legfeljebb 1.000.000 Ft

A bírság megfizetéséig a fuvareszközt – néhány esetet kivéve – az adóhatóság visszatarthatja.

3. Azon nem útdíj köteles járművek esetében, melyek legnagyobb össztömege 3,5 tonna, korábban nem merült fel EKAER kötelezettség. A változás nyomán azonban a túlrakodott járművek esetén, melyek a 3,5 tonnás össztömeget meghaladják, nem alkalmazható a mentesség és EKAER regisztráció válik szükségessé.

Szóljon hozzá a bejegyzéshez!

Nincs hozzászólás

Vissza az oldal tetejére